Parodontologie
De meest voorkomende aandoeningen binnen de parodontologie zijn de ontstekingen van het tandvlees (gingivitis) en in een verder stadium parodontitis. Bij onze Parodontoloog Bo Molemans kan u terecht voor een onderzoek en verdere behandelingen.
Gingivitis
Gingivitis is een ontsteking van het tandvlees. Dit wordt meestal veroorzaakt door een niet optimale poetsgewoonte waardoor er tandplak en bacteriën blijven zitten. Bloeding, roodheid en zwelling aan de tandvleesrand zijn de meest voorkomende symptomen.
Door een grondige reiniging en bijsturing van de mondhygiëne kan dit aangepakt worden.
Parodontitis
Indien gingivitis onbehandeld blijft kan dit overgaan naar parodontitis. Bij parodontitis geraakt ook het steunweefsel onder het tandvlees ontstoken en treedt er verlies van bot rondom de tanden op. In de laatste fase van parodontitis, is er dermate veel botverlies dat de tanden los komen te staan.
Eerste raadpleging
De meeste patiënten worden door hun tandarts doorverwezen naar de parodontoloog.
Tijdens een eerste bezoek aan de parodontoloog, wordt er een parodontaal mondonderzoek gedaan om tot een diagnose en behandelplan te komen. Wij doen tandvleesmetingen en nemen eventueel aanvullende radiologische beelden.
Zo kunnen wij een duidelijk beeld schetsen over de toestand van het gebit en een behandelplan opstellen met een duidelijke kostenraming.
Behandeling
Na de intake bij de Parodontoloog krijgt u een aantal opeenvolgende afspraken. In de eerste fase zal een diepe reiniging, onder lokale verdoving worden uitgevoerd. Na deze behandeling komt u nog terug om de genezing te evalueren. Indien de parodontale defecten erg uitgebreid zijn, kunnen er chirurgische ingrepen volgen.
Resectieve chirurgie of flapoperatie
Parodontale chirurgie (flapoperatie) is soms noodzakelijk als aanvulling op de initiële parodontale behandeling.
Bij een flapoperatie wordt het tandvlees onder lokale verdoving, losgemaakt en opzij geschoven. Onder direct zicht wordt er gereinigd en vervolgens wordt het ontstoken weefsel weggehaald. Het gezond tandvlees kan zich nu terug vasthechten aan de tanden. Er zijn dan geen verdiepte pockets meer aanwezig en de parodontitis is behandeld.
Recessiebedekking (teruggetrokken tandvlees) behandelen
Een gingivale recessie is het terugtrekken van het tandvlees, hierdoor komen de tandwortels bloot te liggen. Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot een gingivale recessie. In sommige gevallen is het noodzakelijk om deze recessie opnieuw te bedekken met tandvlees.